Receptek

ostoros rétes

Hozzávalók:
  • 3 tojássárgája
  • 4 deci tej
  • 1 csipet só
  • 6 dkg cukor
  • 2 evőkanál étolaj
  • 5 deka élesztő
  • 60 dkg liszt
Krém:
  • 25 dkg margarin
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 20 dkg porcukor
  • 3 evőkanál kakaó
Elkészítés:

A jól kidolgozott tésztát 6 kicsi cipóra osztva fél óráig kelesztjük. Egyenként kinyújtva (kb. tepsi nagyságúra) krémmel megkenjük, feltekerjük, 2db 3-as fonatot készítünk, majd a tepsiben fél órát pihentetjük. Sütés előtt tojássárgájával megkenjük, durvára vágott dióval megszórjuk. Közepes hőmérsékletű sütőben sütjük.

diós szelet

A szokott módon 6 tojásból piskótát sütünk.

Krém:
  • 5 dl tej
  • 1 cs tejszínes pudingpor
  • 4 evőkanál cukor
  • 15 dkg vaj vagy margarin
  • 15 dkg darált dió
  • 7 dkg fehér csoki
Elkészítés:

A pudingot a szokott módon megfőzzük, ha kihűlt a habosra kevert margarinhoz adjuk, az olvasztott fehér csokit és a darált diót óvatosan hozzákeverjük. Középen elvágjuk a piskótát és megtöltjük a diós krémmel. Tetejére: csokimáz, esetleg cukorral pirított dióval díszítjük.

vitamin szelet

Hozzávalók:
  • 6 tojás
  • 50 dkg liszt
  • 50 dkg cukor
  • 60 dkg Jonatán alma (hámozva, reszelve)
  • 15 dkg szárított aszalt gyümölcs
  • 5 dkg kakaó
  • 1 citrom
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 10 dkg baracklekvár
  • 20 g sütőpor
  • a tetejére 5 dkg lekvár és
  • 1 tortabevonó
Elkészítés:

A 6 tojás fehérjét az almával, 30 dkg cukorral és egy citrom levével kemény habbá verjük. A lisztet az aszalt gyümölcsökkel összekeverjük, beleöntjük a sütőport. A 6 tojás sárgáját, a kakaót, a lekvárt, a citromhéjat, a fahéjat plusz 1 dl vizet kikeverünk. A tojás fehérjét, a sárgájás masszát és a lisztet váltakozva összekeverjük. Sütőpapírba bélelt tepsibe öntjük és előmelegített sütőben megsütjük. Kihűlés után az alját belekvározzuk, száradás után csokimázzal bevonjuk.